Cainii de vanatoare si noua abordare deja dovedita in practica veterinara de zi cu zi in lupta impotriva babesiozei canine

 In Expozanti

Incepand cu luna ianuarie a acestui an cabinetul nostru a reinceput sa fie “gazda” episoadelor deja arhicunoscute de babesioza canina, flagel cu care cel putin zona Bucurestiului, se confrunta mult prea frecvent in ultimii ani. Se poate spune ca este maladia cea mai frecventa din categoria celor transmise prin vectori vii.

Cu toate ca sunt convins ca majoritatea proprietarilor de caini stiu ce este Babesioza, cu permisiunea dumneavoastra, totusi am sa reamintesc in linii mari o parte din detaliile importante si specifice ale acestei maladii.

Babesioza, generalitati :

Babesioza canina este o boala produsa de un protozoar ce se localizeaza in celulele rosii sanguine, se multiplica si produce apoi o severa hemoliza si anemie ducand intr-un timp destul de scurt la moartea gazdei/animalului. Simptomatologia clinica variaza destul de mult de la organism la organism, insa ca linie generala se observa frecvent apatie, lipsa apetitului, urina colorata, de la nuante galben inchis pana la culoarea rosie caramizie, stari de voma, mucoasele palide, uneori chiar icterice. La examenul ecografic, constant se remarca splenomegalie, hepatomegalie in forma de congestie hepatica efectiva.

Am lasat special la sfarsit temperatura corporala, care in majoritatea cazurilor este semnificativ crescuta, dar in acest an, dintr-un lot de 54 de cazuri diagnosticate intre 5.01.2015 – 18.06.2015, am constatat ca in 5 cazuri temperatura era perfect normala, iar din tot tabloul simptomatologic descris mai sus, doar lipsa apetitului partiala se evidentia. Cainii din lotul de 5 cazuri ce prezentau normotermie mentionez ca apartineau raselor brac german cu par scurt si brac german cu par sarmos, cu varste cuprinse intre 2 ½ ani si 14 ani. Unii dintre ei si anume 2 femele erau chiar la al 3-lea episod de babesioza confirmata de laborator.

Diagnosticul rapid al acestei boli se face prin microscopie directa, frotiu instantaneu tras si vizualizat la microscop. Exista si alte metode cum ar fi evidentierea ADN-ului babesial PCR, dar nu cred ca are sens sa intram in amanunte ce fac obiectul altor studii si articole.

Transmiterea bolii se face prin muscatura de capusa. Odata ce capusa infestata ajunge pe animalul gazda, aceasta cauta imediat sa se hraneasca intr-un interval de 10-30 minute, uneori 1-2 ore. Hranirea sustinuta este de fapt modulul de transmitere al boli, studiile evidentiind faptul ca o hranire de 24-48 ore este cea susceptibila de transmisia protozoarului/lor si de aparitia bolii. De retinut : capusele au 4 stadii de dezvoltare anume ou, larva,nimfa si adult ; in afara de ou toate celelalte stadii sunt hematofage !

In Europa s-au identificat 4 specii de Babesia  ce produc constant boala. Este vorba de Babesia canis, Babesia gibsoni, Babesia vogeli si Babesia vulpes. Cea mai raspandita specie este B.canis datorita si raspandirii foarte mari din ultimii ani al vectorilor principali anume Ixodes ricinus si Dermacentor reticulatus/marginatus, comuna capusa pe care o stim cu totii ce se umfla si arata ca un ornament agatat de cele mai multe ori in zona capului si gatului cainilor nostrii. B. vogeli este mai frecvent intalnita in zona bazinului mediteranean, datorita vectorului sau principal Rhipicephalus sanguineus. B.vulpes a fost raportata ca frecventa mai mare in nord-vestul Spaniei, iar B.gibsoni este prezenta doar ca focare sporadice. In Romania speciile cele mai raspandite de capuse sunt Ixodes ricinus si Dermacentor marginatus, ele fiind responsabile de transmiterea in principal al B. canis.

Desigur, capusele nu sunt vectori doar in transmiterea babesiozei, acestea pot transmite si alte boli mult mai grave commune atat animalelor dar si omului, cum este Boala Lyme, boala cu 1000 de fete, una din cel mai greu de gestionat maladii ale omului. Dar babesioza ramane cea mai comuna si frecventa atunci cand vorbim despre canidele domestice.

Ca si medic veterinar si totodata crescator de caini de vanatoare din rasa Deutsch-kurzhaar (brac german cu par scurt) sub afixul FCI “vom Wachtelthal”, in sistemul de selectie german “Durch Leistungfahigkeit nach Typus”, “Prin munca/lucru, la tipul morphologic”, e de la sine inteles faptul ca un caine trebuie sa munceasca tot timpul anului in diverse biotopuri si automat expunerea acestuia la vectorii mentionati mai sus este foarte mare. De fapt cand vorbim de expunerea la vectori, ectoparaziti, cainii de vanatoare sunt cumva, daca se poate spune asa, “varful de lance” in ceea ce priveste frecventa expunerii si infestarea propriu-zisa, pe de o parte prin iesirile frecvente si contactul cu biotopuri variate, dar si prin contactul direct cu animale infestate, cum ar fi vulpiile, sacalii, etc. De aceea consider ca orice studiu legat de produsele antiparazitare, ar trebui sa ia in primul rand in calcul, rasele de caini de vanatoare folosite la vanatoare.

Din motivele enuntate mai sus, intotdeauna am incercat sa caut un produs  sau asociatii de produse care sa ofere o protectie cat mai ridicata fata de vectorii boliilor transmisibile, din care babesioza este de departe cea mai frecventa. Totodata, datorita cazuisticii din cabinetul pe care il conduc, dar si faptului ca multi dintre clientii nostril sunt posesori de caini de vanatoare, mentionez faptul ca am testat majoritatea produselor antiparazitare externe existente pe piata romanesca si deja pot formula anumite pareri vis-à-vis de eficienta si conditiile de care trebuie tinut cont atunci cand acestea sunt folosite la cainii de lucru foarte expusi.

Articolul de fata, nu este unul pur comercial de promovare al unui produs anume, ci este rezultatul unor experimente si observatii acumulate incepand cu luna februarie al acestui an si pana in momentul de fata, in utilizarea produsului Bravecto al companiei MSD.

Reluand firul “evenimentelor” si incepand cu inceputul , cabinetul nostru a diagnosticat de la inceputul anului si pana in momentul de fata un total de 54 de cazuri de babesioza, prin metoda directa a microscopiei frotiului instantaneu de sange. Din cele 54 de cazuri prezentate, 39 au fost caini de vanatoare din rasele pointer englez, brac german par scurt, brac german par sarmos, vizsla maghiara cu par scurt si weimaraner, toti caini folositi constant la vanatoare.

Din cele 39 de cazuri am sa incep cu o situatie particulara, anume una prin care am trecut eu personal si cainii mei. Sunt posesorul mai multor caini din rasa brac german par scurt dar acasa am doar 4 exemplare, un mascul si 3 femele. Varsta acestora este : masculul si o femela 1 an si 3 luni, o femela 9 ani iar ultima 14 ani. Ultimile doua female mentionate cea de 9 ani si cea de 14 ani au trecut amandoua prin episoade de babesioza, una o data, cealalta de 14 ani ,de doua ori in decursul ultimilor 4 ani in ciuda unor tratamente antiparazitare efectuate la timp si conform prospectelor cu produse spot-on.

In luna martie a acestui an am incercat pentru prima data produsul Bravecto, fluralaner, administrare orala. Mentionez ca in trecut toate produsele folosite au fost de tipul spot-on, spray-uri, pulberi, zgarzi etc. Acest an am hotarat folosirea Bravecto, exasperat de numarul mare de capuse care le gaseam pe caini ori de cate ori iesam cu ei la camp la antrenamente, dar si pe hainele mele si chiar pe mine.

Cu aceasta ocazie atrag atentia tuturor amatorilor de caini de vanatoare din zona Bucurestiilor asupra zonei Popesti-Leordeni, ca fiind un pericol real in ceea ce priveste numarul  capuselor si mai ales bolile transmise de acestea, in special babesioza.

Din cei 4 caini, doar 3 au fost tratati cu Bravecto, catelusa batrana de 14 ani fiind anterior(4 zile inainte) tratata cu un produs spot-on. Avand in vedere varsta de 14 ani, deja se poate spune si faptul ca in situatia ei de “pensionara”, iesirile de antrenament sunt mult mai putin frecvente si totodata mult mai scurte.

Antrenamentele cainilor tratati cu Bravecto mentionez ca sunt zilnice, fiecare caine petrecand cel putin o ora la camp si apa. Dupa fiecare iesire, a doua zi dimineata, am gasit pe locurile de culcare 7-15 capuse moarte, dar nici un semn de imbolnavire. Catelusa de 14 ani la o saptamana de la tratamentul cu produs spot-on, dupa 2 zile ploioase, am gasit pe ea in zona urechii o capusa infipta si care se hranise. A doua zi, dintr-o data si-a schimbat comportamentul, exprimand semne de boala. La examenul microscopic al sangelui diagnosticul a fost clar ; babesioza. Din fericire, dupa aproximativ 5 zile de tratament, a supravietuit celui de-al treilea episod de babesioza din viata ei.

Ceilalti 3 caini, in continuare ies aproape zilnic la antrenamente, sunt tratati in continuare cu Bravecto si totul este in regula. Constant se gasesc pe locurile de culcare capuse moarte a doua zi dar nici un semn de imbolnavire, cel putin pana in ziua de astazi.

Initial am crezut ca este vorba doar de un simplu accident, dar in timpul ce a urmat am realizat ca nu este doar atat.

Voi argumenta imediat de ce.

In zona pe care tocmai am mentionat-o mai sus, locuiesc inca 3 crescatori de caini de vanatoare, amici si totodata clienti. Acestia cresc caini din rasele brac german par scurt, brac german par sarmos si vizsla maghiara. Unul dintre crescatori are un efectiv de 6 exemplare de brac german par sarmos si 2 exemplare de brac german par scurt, altul 18 caini, din care 4 brac sarmos si 14 brac par scurt, iar ultimul 5 exemplare de brac german par scurt si 2 exemplare de vizsla maghiara.

Fiecare crescator anterior si-a tratat cainii cu produse spot-on, iar in momentul aparitiei pe piata, cu Bravecto. Evident au existat divese discrepante in ceea ce priveste administrarea produsului, unii caini tratati anterior recent cu produse spot-on ne mai primind Bravecto, exact ca si situatia mea personala, mai sus descrisa. O alta conjunctura interesanta a fost in cazul crescatorului posesor al celor 18 caini, din care 17 fusesera tratati cu Bravecto, ultimul ajungand in canisa in luna mai, tratat fiind cu 3 zile inainte cu un produs spot-on….evident nimeni nu a mai considerat necesara tratarea lui cu Bravecto. Toti acesti caini, readuc aminte, sunt caini de vanatoare ce ies aproape zilnic la antrenamente, deci expunerea este maxima.

Toti cei 3 crescatori s-au confruntat exact cu aceeasi situatie cu care m-am confruntat si eu. Cainii tratati cu produse spot-on, expusi apei totodata, au facut intr-un procent foarte mare babesioza !!!

Primul crescator cu un lot de 8 caini, din care tratati cu Bravecto au fost 5, din cei trei netratati cu Bravecto,  au facut babesioza 2. Acesta a avut la acea perioada 2 femele gestante in ultimile zile inainte de fatare si care au fost tratate cu Bravecto si pot confirma cu aceasta ocazie deplina siguranta in administrarea produsului la femelele gestante sau proaspat fatate.

Al doilea crescator, cu un efectiv de 18 caini, din care 17 tratati cu Bravecto, al 18-lea recent venit in canisa tratat initial cu spot-on, un mascul tanar de 1 an in perioada de plin antrenament, apa si camp, a facut boala. In acest caz este evidenta legatura intre tratamentul cu produs spot-on si expunerea la apa in perioada de actiune a produsului respectiv, pentru ca la doua zile dupa antrenamentul la apa s-au gasit pe el 3 capuse prinse ce deja se hranisera.

Al treilea crescator cu un efectiv de 7 caini, din care tratati cu Bravecto au fost 4, iar din ceilalti 3,  2 au facut boala. Al treilea, tratat cu spot-on, este adevarat ca nu a fost dus la antrenamente la apa.

In toate cazurile enumerate mai sus, toti proprietarii au mentionat constant acelasi fapt : in locurile de somn ale cainilor au gasit frecvent capuse moarte la cainii tratati cu Bravecto, insa nici cel mai mic semn de imbolnavire.

Vreau sa adaug si faptul ca pe langa protectia oferita impotriva capuselor de catre substanta activa a Bravecto, fluralaner ( ce actioneaza minim 12 saptamani), efectul acesteia In combaterea puricilor este la fel de spectaculos. In crescatoriile mentionate mai sus, in ciuda produselor spot-on, mai ales daca cainii erau expusi mediului acvatic, purecii erau in permanenta o problema, la unii dintre caini chiar evidentiandu-se simptomatologie de eczeme si alergii datorate intepaturilor de pureci. Dupa tratamentul cu Bravecto acestea s-au remis fara alt tratament intr-un interval de 7-12 zile.

In doua cazuri datorita alergiilor dobandite in urma intepaturii purecilor, s-au diagnosticat chiar si leziuni complicate de demodecie. Firesc alminteri datorita imunitatii scazute consecutive in aceste situatii totodata fiind  implicat si statusul imunitar general al indivizilor. In urma tratamentului cu Bravecto, primul semn de remisie al leziunilor de demodecie a inceput la 10 zile de la administrare, vindecarea complete ducandu-se in medie la 21 zile. Mentionez faptul ca in afara de fluralaner, cainilor li s-au mai administrat suplimente vitamino-minerale pentru sustinerea generala precum si suplimente destinate protectiei si regenerarii pielii si parului.

De asemenea, subliniez siguranta in folosire la femelele gestante si lactante, comparativ cu multe alte produse de acest fel in prospectul carora exista indicatii foarte clare vis-à-vis de precautii si restrictii in astfel de perioade. Nu odata am vazut situatii in care female gestante au contractat diverse hemoparazitoze datorita capuselor, de multe ori cu final tragic atat pentru mama cat si pentru pui.

De aceea toxicitatea produsului Bravecto este aproape zero, putand fi administrat fara restrictii de stare fiziologica. Pot confirma acelasi lucru la masculii de reproductie, care tratati fiind cu Bravecto, nu au avut nici un semn de infertilitate, oligospermie sau alte astfel de probleme, ba din contra, pot spune ca in aceasta perioada de 5 luni nu odata am vazut cuiburi perfect sanatoase, cu pui vigurosi  proveniti din parinti tratati cu acest produs.

Evident acest produs este la inceput de cariera in piata veterinara romaneasca, evident este un produs inovativ insotit inclusiv si de un nou concept, sunt  insa convins ca timpul ii va demonstra si alte valente in urma studiilor ce sigur vor mai urma, la care va invit pe toti practicienii veterinari si nu numai, sa luam parte.

Pe mine m-a convins, atat ca medic, dar si ca iubitor al cainilor de vanatoare, an de an trebuia sa inventez tot soiul de combinatii de produse, an de an am trait spaima hemoparazitozelor, am trait si emotiile tratamentelor in clipele cand acestia erau bolnavi, in sfarsit am reusit sa am liniste si sa nu imi mai restrictionez zonele de plimbat sau antrenat cainii si sa ma bucur din plin de exuberanta lor atunci cand sunt pe camp la vanatoare sau pe balta prin stufuri in urmarirea vanatului, poate suna usor anacronic cu profesia de medic veterinar, dar va asigur ca medicina veterinara si cinegetica si perfect complementare si se armonizeaza fericit.

 

Dr Mihai Burcescu

Medic veterinar

Cabinet Trivetorex

Bucuresti

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

two × two =

Start typing and press Enter to search